Kabeljauw met aardappel en mosterdzaadjes

tapas-servies

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 grote aardappel, in blokjes
  • 2 plakken serranoham, in reepjes
  • 1 ui, in dunne ringen
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 rode peper, zonder zaadjes, fijngesneden
  • 200 gram kabeljauw, zonder vel, in blokjes
  • 1,2 dl kruidenbouillon
  • 50 gram geraspte kaas, zoals manchego
  • zout en versgemalen zwarte peper

Tip van de kok

Voor een krokant laagje bovenop vervangt u de helft van de kaas door paneermeel.

Bereidingswijze

Verhit de olie in een zware koekenpan. Bak hierin de mosterdzaadjes 1-2 minuten tot ze opengaan en beginnen te knisperen. Voeg dan de blokjes aardappel, reepjes ham en uiringen toe.
Bak alles al roerend 10-15 minuten, tot de aardappelblokjes gaan kleuren en bijna zacht zijn.
Voeg de knoflook en de rode peper toe en bak deze nog 2 minuten mee.
Voeg de blokjes vis toe en bak ze 2-3 minuten tot ze wit zijn. Schenk de bouillon erbij en breng het geheel op smaak met zout en peper. Leg het deksel op de pan en bak alles 5 minuten tot de vis gaar is en de aardappelblokjes zacht zijn. Stort het mengsel in een ovenschaal. Bestrooi het met de geraspte kaas en zet de schaal 2-3 minuten onder een hete grill tot de kaas goudbruin is en begint te borrelen.

Wijnsuggestie

  • Viña el Vilá
    Lichtdroge, tikkie kruidige witte wijn