De letterlijke betekenis van het woord “ tapar “ is “ bedekken “. Vroeger was het de gewoonte om in een bar of cantina het glas af te dekken met een “ tapa “. Het gebruik is, voor zover bekend, ontstaan in Andalusië en is van daaruit overgewaaid naar de rest van Spanje. Er zijn er die beweren dat het gebruik is geboren na een verordening van Koning Alfonso X die tegen overmatig alcoholgebruik was. Daarom beval hij dat alcohol alleen nog maar mocht worden genuttigd als het glas was bedekt met iets eetbaars. De kroegbazen hadden daar snel wat op gevonden door het glas af te dekken met zoute worst. Het effect laat zich raden. Nu zijn tapas een manier van leven die heel Spaans is. Echter, het gebruik wordt in Nederland steeds populairder omdat ook wij beginnen te beseffen dat de met zuiver natuurlijke produkten bereide hapjes lekker maar bovenal gezond zijn.

Daar waar het gebruik ooit begon met enkele tapas kunnen we nu kiezen uit een enorme variatie. Tapas kunnen namelijk bereid worden van de meest uiteenlopende produkten  zoals vlees, vis, groenten en eieren. Juist door die veelzijdigheid is de tapa niet alleen meer geschikt voor aan de bar maar kan deze ook de functie van maaltijd vervullen. Een maaltijd van diverse tapas met een lekker glas wijn is niet alleen gezellig maar ook zeer gezond en verveeld nooit. Het tapa gebeuren past namelijk in het zogenaamde “ mediterraans dieet “. Bij dieet denken wij in dit geval niet aan weinig eten maar aan bewust eten. Tapas bereid met zuivere olijfolie en met verse produkten in combinatie met een glas wijn is zeer heilzaam voor het lichaam en de geest. Olijfolie bevat 0,0 % cholesterol.

Zelf tapas maken is gemakkelijk , leuk en smakelijk. Het is niet nodig om de hele middag in de keuken te staan want dat is onaangenaam, zeker in de zomer. Er zijn inmiddels vele kookboeken met dit thema in de handel verkrijgbaar maar met een beetje fantasie bent u al een heel eind op weg. De meeste kruiden en specerijen zijn hier in Nederland reeds te koop en zo niet dan doet u een beroep op uw creativiteit. In speciaalzaken zoals Spanish Harlem  kunt u uitgebreid geïnformeerd worden rond het zelf maken van tapas. Wij wensen u veel plezier bij zowel het maken als bij het eten van tapas.